Strony

piątek, 31 stycznia 2014

Paszteciki z curry


Te paszteciki są odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wegan, są wspaniałym połączeniem warzyw i przypraw, można je jeść na ciepło i na zimno. Smak curry nadaje im orientalny smak.




Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki(może być pełnoziarnista, te są zrobione z pszennej)
  • 1/3 szklanki margaryny, pokrojonej w małe kawałki
  • 4 łyżki stołowe wody
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 25 dkg warzyw korzennych pokrojonych w kostkę(ziemniaki, marchew, seler)
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • garść zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek stołowych wywaru z warzyw
  • mleko sojowe do glazury

Mąkę zetrzeć palcami z margaryną na masę przypominającą bułkę tartą, dolać wodę, wyrobić ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.

Przygotować nadzienie. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa, cebulę, czosnek, smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a wywar się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto podzielić na cztery porcje, każdą rozwałkować na krążek o średnicy 15 cm, nałożyć nadzienie na połowę każdego krążka.

Posmarować krawędzie mlekiem sojowym(może być inne mleko), złożyć na pół i mocno ścisnąć, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika(200stopni) na 25-30 minut, aż się zrumienią.

Po upieczeniu można od razu podawać, dobrze smakuje z każdą surówką, smacznego:) 

środa, 29 stycznia 2014



Zupa krem z selera z kaszą jęczmienną


Za oknem zima, więc chętniej sięgamy po produkty, które są energetyczne. Zupa krem z selera z kaszą jęczmienną z pewnością Was rozgrzeje.




 


Składniki:


  • 2 średnie selery
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/3 woreczka kaszy jęczmiennej
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka lub koperek

Półtora selera i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zblendować, uzupełnić wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję, ponownie zagotować, dodając sól lub kostkę warzywną.

Pół selera zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć to na oliwie do uzyskania złocistego koloru.
 Kaszę ugotować oddzielnie. 

Po zagotowaniu zmiksowanej zupy dodać do niej podsmażoną cebulkę z wiórkami selera i ugotowaną kaszę. Całość jeszcze ewentualnie doprawić, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.  




  Warto wiedzieć, że wysoka zawartość błonnika i stosunkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że posiłek zawierający kaszę jest bardzo sycący i na długo zaspokaja głód. Smacznego:)
Sałatkowe trio-burak, pomarańcza i szpinak


Polecamy tę sałatkę miłośnikom buraków i słodko-kwaśnych smaków.
Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, gdyż buraki muszą się upiec, ale potem to już jedynie kwestia połączenia składników i doprawienia ich.







Składniki:

  • 4 małe buraki
  • marynata do buraków(3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli, łyżka brązowego cukru, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu)
  • 1 słodka pomarańcza
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • oliwa 
  • ocet balsamiczny
  • sól


Najpierw należy przygotować marynatę( połączyć jej składniki), następnie nasmarować nią buraki. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku do miękkości(około 1,5 godziny).
Upieczone buraki przestudzić, pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę. Szpinak opłukać i wysuszyć.

Pokrojone buraki, pomarańczę i liście szpinaku wymieszać delikatnie na półmisku, polać oliwą, skropić octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
Jak zwykle sugerujemy, by przyprawiać według własnego smaku. Smacznego:)






niedziela, 26 stycznia 2014

Zupa krem z porów

Proponujemy dziś wspaniałą zupę z porów, która jest łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca. Ponieważ zawiera ziemniaki jest dość gęsta i nie wymaga szczególnych dodatków, ale jeśli ktoś lubi, może zjeść ją z grzankami, bądź chlebem. Życzymy smacznego:)







Składniki:


  • 3 duże pory
  • 3 łyżki stołowe masła lub margaryny
  • 1 cebula grubo pokrojona
  • 4 szklanki wywaru z warzyw
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • liść laurowy
  • gęsta śmietanka-według uznania
  • sól i pieprz
  • świeżo pokrojony szczypiorek

Odkroić końcówki porów i usunąć zielone części, białe części pokroić bardzo drobno. W garnku rozpuścić masło lub margarynę, wrzucić pory i cebulę, smażyć, nie dopuścić, by się zanadto zrumieniły. Dodać pokrojone ziemniaki, wywar z warzyw, gałkę muszkatołową, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości około 30 min. Po ugotowaniu dodać sok z cytryny, wyjąć liść laurowy, zmiksować zupę w blenderze na gładką masę i przelać do czystego garnka.  

 Zupę podawać posypaną świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Można także dodać łyżkę gęstej śmietanki.

sobota, 25 stycznia 2014

Babeczki z czekoladą, polane syropem z granatu. 


Te babeczki są łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne.  Polecamy polać je syropem z granatu.








Do przygotowania około 25 babeczek potrzebujemy:


  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • jedno jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Margarynę lub masło należy roztopić, po przestudzeniu dodać pozostałe składniki, wymieszać, dodać startą gorzką czekoladę, piec około 25 minut w nagrzanym piekarniku.


Do przygotowania syropu z granatu potrzebujemy:
  • dwa granaty
  • pół szklanki cukru
Granaty wydrążyć, zasypać cukrem, gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsty syrop.

 Tak przygotowanym syropem polewamy babeczki. Życzymy smacznego:)
Pyszna kanapka z big stekiem sojowym


Proponujemy coś pożywnego na rozpoczęcie dnia. Ta kanapka jest bardzo sycąca i można ją komponować z dowolnych składników. Jej podstawą jest big stek sojowy.





Do przygotowania kanapki potrzebne są:

  • bułka
  • big stek sojowy(np.firmy Provita)
  • żółty ser
  • sałata
  • ogórek zielony
  • pomidor
  • cebula
  • kiełki rzodkiewki
  • majonez, musztarda i keczup
  •  sól i pieprz

Big stek sojowy należy ugotować w wodzie z dodatkiem vegety(polecamy vegetę bez glutaminianu sodu), po ugotowaniu odcedzić na sicie i ostudzić, można jeszcze przyprawić według uznania solą i pieprzem. Jedną część bułki po przekrojeniu posmarować majonezem, drugą musztardą, ułożyć stek sojowy, żółty ser, warzywa, doprawić, polać keczupem. Życzymy smacznego!


niedziela, 19 stycznia 2014

Owoce pod kruszonką z brązowym cukrem i orzechami laskowymi



Wspaniały deser, do przygotowania którego można użyć sezonowych owoców. My proponujemy jabłka i rabarbar, ale smakuje równie dobrze z malinami, czy z mango.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1/2 kg. rabarbaru
  • 1/2 kg. jabłek
  • starta skórka i sok z jednej pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru(ilość cukru zależy od upodobań)

Składniki na kruszonkę:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • około pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki stołowe  brązowego cukru

Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, jabłka obrać, wypestkować, pokroić w plastry, wszystko podsmażyć w rondlu razem z sokiem i skórką z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, kiedy owoce będą miękkie, dodać cukier i cynamon. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Mąkę wymieszać z masłem, musi to mieć sypką konsystencję, dodać do tego cukier i orzechy laskowe. Nałożyć kruszonkę na owoce i posypać niewielką ilością brązowego cukru.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 40 min., aż kruszonka będzie rumiana.
Można jeść na zimno lub na gorąco.
Pycha!!!










środa, 15 stycznia 2014

Soczewica w sosie pomidorowym


Smaczne i sycące danie, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Produkty:

  • 20 dkg czerwonej soczewicy
  • mała cebula
  • puszka pomidorów
  • oliwa
  • sól, pieprz i szczypta majeranku

Soczewicę gotujemy i odcedzamy. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wrzucamy pomidory, dusimy kilka minut i rozdrabniamy. Potem wszystko razem łączymy, przyprawiamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. 


Mix sałat z mozzarellą, orzechami włoskimi i mango


Polecamy fantastyczną sałatkę, która nie wymaga absolutnie żadnych przypraw, smak nadają jej orzechy i mango.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

  • dowolne gatunki sałaty(według upodobań, proponuję gotowe mieszanki)
  • jedno mango(im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
  • kulkę mozzarelli(dla wegan polecam mozzarellę wegańską)
  • dwie garści orzechów włoskich

Mango i mozzarellę kroimy w kostkę, mieszamy z sałatą i orzechami. Pycha.

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sałatka z cieciorki z rukolą i suszonymi pomidorami



Pyszna sałatka, jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Potrzebujemy:
  • cieciorkę(może być z puszki lub ugotowana-wcześniej musi się moczyć kilka godzin w wodzie)
  • rukolę
  •  suszone pomidory
  • ocet balsamiczny
  • oliwę 
  • sól, pieprz, tymianek
Ilość składników może być dowolna, wszystko zależy od indywidualnych upodobań, zamiast tymianku można użyć niewielkiej ilości curry, wówczas sałatka będzie miała orientalny smak. Jeśli ktoś nie lubi octu balsamicznego, może zastąpić go sokiem z cytryny.

Wystarczy wymieszać składniki, odpowiednio przyprawić i gotowe. Pysznie smakuje z grzankami.
Życzymy smacznego.