Strony

środa, 25 czerwca 2014

Makaron z sosem z mleka kokosowego z curry, warzywami, grzybami leśnymi  i tofu




Kilka postów temu było japońskie sushi, teraz czas na chińszczyznę w wydaniu wegańskim. Danie według własnego pomysłu, składniki można dobierać dowolnie, ważne są przyprawy, które fantastycznie podkreślają smak tej potrawy.

Składniki:
  • szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1/2 szklanki pokrojonego w krążki pora
  • szklanka pokrojonego w kostkę tofu
  • 3 średnie pokrojone w słupki marchewki
  • 1/2 szklanki namoczonych wcześniej leśnych, bądź innych grzybów
  • 1/2 szklanki młodego groszku cukrowego w łupinach
  • dwie marynowane ostre papryczki
  • 1/2 szklanki pomidorowej passaty
  • niewielka ilość marynowanego imbiru
  • ulubione kiełki
  • opakowanie błyskawicznego azjatyckiego makaronu
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty z papryki
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka curry
  • sos sojowy, ilość według uznania
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • natka pietruszki



Na głębokiej patelni należy rozgrzać oliwę, wsypać curry i paprykę w proszku, zamieszać, wsypać pokrojoną w słupki marchew, podlać sosem sojowym, ilość sosu sojowego jest zależna od tego, jak słone danie chcemy uzyskać. Po około 5 minutach należy wrzucić kapustę pekińską, pory, imbir, grzyby, pastę pomidorową i paprykową i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie wrzucamy tofu, następnie groszek cukrowy, kiełki i smażymy około 5 minut. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, chwilę dusimy, doprawiamy. Otrzymujemy pyszny, gęsty i aromatyczny sos.

 
Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć poszatkowaną natką pietruszki. 



Wielkie smacznego :)

 




poniedziałek, 23 czerwca 2014

Mascarpone na konfiturze truskawkowej z prażonymi płatkami migdałów



Pyszny deser, którego przygotowanie nie jest skomplikowane, ani nie zajmuje wiele czasu. Warto pewnie pokusić się o przygotowanie wegańskiej wersji tego dania. No cóż, może z czasem ;)

Składniki:

  • kg truskawek(mogą być miękkie i bardzo dojrzałe)
  • cukier kryształ i cukier puder- ilość według uznania
  • opakowanie mascarpone (250 g)
  • płatki migdałów

Truskawki zasypujemy cukrem, ilość cukru dowolna, zależna od naszych upodobań i smaku truskawek. Smażymy na wolnym ogniu około 45 min, aż sok odparuje i powstanie gęsta konfitura. 
Konfiturę przekładamy na talerzyki.


Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli konfitura jest bardzo słodka, lepiej, by mascarpone było mniej słodkie i odwrotnie.

Na suchej rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów, cały czas mieszając, by się nie przypaliły, a zrobiły się lekko złociste.

Na konfiturę nakładamy serek, posypujemy płatkami migdałów i gotowe. Smacznego :)

 

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Mini cukinia z pomidorami i mozzarellą


Małe cukinie z nadzieniem z podsmażonej cukinii, pomidorków koktajlowych, grubego szczypioru z kulkami mozzarelli, oprószone bazylią.


Składniki:

  • 3-4 małe cukinie
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • gruby szczypior
  • oliwa
  • sól, pieprz i bazylia
  • mozzarella w kulkach


Górę cukinii odkrawamy, środek delikatnie wydrążamy.


Wydrążoną cukinię i pomidorki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy grubo pokrojony szczypior. Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie.



Na górę układamy kulki mozzarelli, oprószamy bazylią, przykrywamy górą cukinii i wstawiamy na około 45 minut do piekarnika.





Smacznego :)

środa, 11 czerwca 2014

 Czarny ryż gotowany w mleku kokosowym, podany ze świeżymi truskawkami


Jeśli truskawki to czemu nie z ryżem, jeśli ryż, to czemu nie czarny. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, to ostatnie chwile, by nacieszyć się ich smakiem. To danie, to połączenie aromatów i kolorów, można zjeść je skropione sokiem z limonki. 

Składniki:

  • 20 dkg czarnego ryżu
  • puszka mleka kokosowego(przed przygotowaniem dania należy ją podgrzać, by mleko miało płynną konsystencję)
  • dowolna ilość truskawek
  • sól do smaku
  • cukier puder, opcjonalnie sok z limonki


Ryż opłukać, osuszyć. W rondlu uprażyć ryż na gorącym oleju przez kilka minut, mieszać, następnie wlać mleko kokosowe, uzupełnić niewielką ilością wody, dosolić według uznania, przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż ryż będzie ugotowany. W międzyczasie, w miarę potrzeby należy dolewać wody, by ryż się nie przypalił. Czarnego ryżu nie uda się ugotować do miękkości, pozostanie on lekko twardawy i gumowy, ale to oczywiście jego walory :)






Gotowy ryż przekładamy na talerz, dodajemy dowolną ilość truskawek, można posypać ryż cukrem pudrem, dobrze smakuje z sokiem z limonki.


Smacznego.

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kotlety z ryżu, pieczarek i młodej kapusty


Bardzo proste i zaskakująco smaczne danie. 

Składniki:

  • woreczek ugotowanego ryżu(10 dkg)
  • szklanka startych na grubych oczkach pieczarek
  • pół cebuli
  • szklanka posiekanej młodej kapusty
  • dwa jajka
  • bułka tarta
  • oliwa
  • sól i pieprz
Pieczarki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, razem podsmażyć do miękkości w niewielkiej ilości oliwy.

Młodą kapustę drobno poszatkować, udusić w małej ilości wody, około 10 minut, dokładnie odcedzić, wycisnąć nadmiar wody.

Wymieszać ryż z pieczarkami, cebulą i kapustą, doprawić solą i pieprzem, dodać dwa jajka, dosypać bułki tartej, by konsystencja pozwalała na formowanie kotlecików.

Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej.


Smażyć na rozgrzanej oliwie, by uzyskać złocisty kolor.



Smacznego :)

środa, 4 czerwca 2014

Gołąbki z liści winogron z nadzieniem z ryżu i jabłuszek kaparowych




Wspaniała przekąska, gołąbki w wersji greckiej, choć według własnego przepisu. Można je zjeść na ciepło, bądź przełożyć do słoika, zalać zalewą, w której się dusiły i odstawić na kilka dni do lodówki, będą jeszcze lepsze. Z podanego przepisu można zrobić około 10 gołąbków. Smacznego :)

Składniki:

  • liście winogron- 15 sztuk
  • woreczek ryżu
  • kilka jabłuszek kaparowych lub kaparków
  • pół litra bulionu warzywnego
  • ocet ryżowy
  • sól, pieprz
  • oliwa

10 liści winogron wrzucamy na kilka sekund do wrzącej, osolonej wody, wyjmujemy łyżką cedzakową i delikatnie odkładamy, by przestygły.

Gotujemy ryż, doprawiamy go solą, pieprzem, niewielką ilością octu ryżowego. Kroimy drobno jabłuszka kaparowe, wrzucamy do ryżu, dodajemy kilka łyżek oliwy, mieszamy.

Liście winogron nadziewamy farszem i zwijamy.



Brytfankę wykładamy pozostałymi liśćmi winogron i układamy w niej gołąbki.



Gołąbki zalewamy bulionem warzywnym z oliwą i wkładamy do piekarnika na około pół godziny, warto przykryć górę folią aluminiową, by gołąbki za bardzo nie wyschły.



Po upieczeniu można je zjeść od razu, ale lepiej przełożyć je delikatnie do słoika, zalać zalewą, w której się dusiły i odstawić na kilka dni do lodówki. Doskonałe




poniedziałek, 2 czerwca 2014

Vege Sushi


Miłośnicy sushi mogą cieszyć się tym daniem także w wersji wegańskiej. Wystarczy przygotować je z tofu, zielonym ogórkiem, szczypiorem, awokado, a dla wzmocnienia smaku dodać jabłuszka kaparowe.

Składniki:
  • płaty suszonych alg
  • szklanka ryżu do sushi
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • zielony ogórek
  • awokado
  • tofu
  • szczypior
  • jabłuszka kaparowe
  • sól, szczypta cukru

 Ryż starannie umyć, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wsypać go do garnka ze szczelną pokrywką, zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 25 minut. Ryż doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Trzymać pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut. Wyłączyć ogień, a ryż pozostawić pod przykryciem na ciepłym palniku przez kolejne 15 minut. Następnie ryz należy przełożyć do drewnianej miski, doprawić octem ryżowym, solą i niewielką ilością cukru, wymieszać drewnianą łyżką.



Pokroić w długie cienkie paski awokado, zielonego ogórka, kapary i tofu. 
Rozłożyć algi na bambusowej macie, rozsmarować na algach ryż, na środku wzdłuż ułożyć pokrojone w paski składniki, zwinąć w rulon, po chwili pokroić ostrym nożem na niewielkie kawałki.


Oczywiście ilość oraz rodzaj dodatków jest zupełnie dowolny. Sushi doskonale smakuje z sosem sojowym i szczyptą wasabi. Smacznego ☺