Strony

sobota, 27 września 2014

Pasta bazyliowa


 Pasta dla miłośników bazylii i bazyliowych smaków, można ją dodawać do makaronów, sosów, dressingów, pomidorów, a także jako dodatek do pieczywa.

Składniki:
  • świeża bazylia- ilość dowolna, ale im więcej, tym lepiej
  • obrane ząbki czosnku- ilość zależy od naszych upodobań
  • sól morska do smaku
  • oliwa z oliwek

Z bazylii obrywamy liście, z których przygotujemy pastę, łodygi wyrzucamy. Liście bazylii płuczemy i suszymy, dodajemy obrany czosnek, sól morską, całość miksujemy w blenderze na gładką masę.
Przygotowaną pastę przekładamy do słoiczków, by wypełniała je w 3/4 pojemności. Oliwę z oliwek podgrzewamy do wysokiej temperatury. Oliwą zalewamy pastę, trzeba być ostrożnym, bo oliwa po wlaniu do słoiczka będzie wrzała. Po 2-3 minutach zakręcamy mocno słoiki, po ostudzeniu przekładamy je do spiżarki. 
Ta pasta jest doskonałą bazą do pesto, można ją wymieszać z orzechami piniowymi.

Smacznego :)


piątek, 26 września 2014

Zupa krem z fasoli mungo


Pyszna zupa krem z fasoli mungo- pełnowartościowe źródło białka. Fasola mungo wyglądem i smakiem przypomina trochę zielony groszek, dlatego dobrze smakuje z marchewką i w tym przepisie doszło do takiego właśnie połączenia.

Składniki:
  • około 25-30 dkg fasoli mungo
  • dwie małe marchewki
  • sól, pieprz do smaku
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
Fasolę namoczyć, najlepiej na noc, ugotować do miękkości. Marchewkę ugotować na parze, pokroić w kostkę. Ugotowaną fasolę odcedzić, zalać wodą, by była zakryta, posolić do smaku i zagotować. Można dodać trochę bulionu warzywnego. Po zagotowaniu, zmiksować blenderem na krem, wsypać pokrojoną marchewkę, wlać kilka łyżek oleju, doprawić jeszcze, posypać natką pietruszki.

Smacznego :)



środa, 24 września 2014

Pasta z białej fasoli z pieczonym czosnkiem i rozmarynem


 Pasta z białej fasoli z pieczonym czosnkiem i świeżym rozmarynem jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki:
  • puszka białej fasoli
  • główka czosnku
  • pół łyżeczki rozmarynu pokrojonego w drobne kawałki
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz


Górę główki czosnku ściąć ostrym nożem, zawinąć w folię aluminiową, polać olejem sezamowym, wstawić do piekarnika na 30-40 minut. 


Rozmaryn poszatkować drobno.
Czosnek po upieczeniu wycisnąć z łusek, połączyć z fasolą, zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny, rozmaryn, sól i pieprz do smaku.
Proste i pyszne danie. Smacznego :)



poniedziałek, 22 września 2014

Tartaletki orzechowo-daktylowe


Połączenie orzechów i daktyli daje niesamowity smak. Słodycz daktyli zostaje przełamana goryczą kakao i zamknięta w maleńkich tartaletkach. Ciasteczka bez pieczenia- pyszne i zdrowe.

Składniki:

  • 10 dkg orzechów nerkowca
  • 5 dkg orzechów laskowych
  • 20 dkg daktyli bez pestek
  • 4-5 łyżek ciemnego kakao
  • niewielka ilość syropu klonowego-niekoniecznie
   


Orzechy mielimy w blenderze dość drobno. Daktyle mielimy w maszynce, zmiksowanie ich blenderem jest moim zdaniem niemożliwe, są lepkie i ciężkie(szkoda sprzętu), można je pewnie wcześniej namoczyć, ale szkoda ich aromatu.
Do orzechów i daktyli dodajemy ciemne kakao, całość mieszamy, powinna powstać masa o konsystencji plasteliny. Masą wykładamy tartaletki, bądź inne mini foremki.


Przygotowane ciasteczka wkładamy na godzinę do zamrażarki- łatwiej się potem kroją.


Po wyjęciu ciasteczek z zamrażarki, kroimy je na małe kawałki. Smaczności :)

sobota, 20 września 2014

Wegański parmezan


Wegański "parmezan" z migdałów i płatków drożdżowych. Wspaniały do posypania makaronów, na kanapki, do sałatek.

Składniki:

  • 75 g łuskanych migdałów
  • 4-5 łyżeczek płatków drożdżowych
  • gruba sól morska do smaku

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i gotowe.


Smacznego :)

piątek, 19 września 2014

Chutney z dyni


Ciąg dalszy przepisów z dynią w roli głównej. Tym razem chutney z dyni, dodatek do wszelkich dań. Można go podawać do kanapek, sera tofu, kotletów sojowych itd.

Składniki:
  • około 60 dkg dyni
  • dwa średnie pomidory lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • trzy małe ząbki czosnku
  • 1-2 strąki świeżej papryki chili
  • 1,5 łyżeczki curry
  • dwie łyżki octu(może być ryżowy)
  • sól do smaku
  • łyżka oliwy

Dynię, pomidory, czosnek i paprykę chili pokroić, wrzucić do rondla, dodać oliwę i dusić do miękkości. Całość zmiksować blenderem, dodać curry, ocet, posolić do smaku, odparować na gazie do konsystencji gęstego sosu.
Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić na kilka godzin. Można również pasteryzować słoiki w gorącej wodzie przez około 20 min.


Smacznego :)

niedziela, 14 września 2014

Figa z dynią

Wspaniała i prosta w przygotowaniu sałatka, która składa się tylko z trzech składników-
roszponki, dyni i świeżych fig. Nie wymaga absolutnie żadnych przypraw, jedynie niewielkiej ilości oleju sezamowego.

Składniki:
  • roszponka
  • dynia
  • 2-3 świeże figi
  • kilka gałązek tymianku(może być suszony)
  • olej sezamowy
  • olej rzepakowy
Ilość składników jest absolutnie dowolna, w zależności od tego, jak dużą porcję sałatki chcemy przygotować. Jeśli chodzi o roszponkę warto ją zużyć  "na raz", bo po otwarciu dość szybko więdnie.

Kawałek dyni dowolnej wielkości kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy niewielką ilością olej rzepakowego, dodajemy gałązki tymianku lub garść suszonego tymianku, wkładamy do piekarnika, pieczemy, aż dynia zmięknie.


Roszponkę płuczemy, suszymy, wykładamy na półmisek, na to układamy upieczoną dynię, pokrojone w cząstki świeże figi. Całość polewamy olejem sezamowym. 
Pycha :)

wtorek, 9 września 2014

Wegańskie nachosy z kaszy jaglanej


Wspaniała i zdrowa przekąska, którą można jeść z ulubionym sosem.

Składniki na nachosy:
  • dwa woreczki kaszy jaglanej(20 dkg)
  • sześć łyżek olej rzepakowego
  • sześć kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Składniki na sos:
  • 3-4 pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • jedna papryczka chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  garść świeżej bazylii(może być suszona)
  • sól, pieprz
  • kilka kropel octu winnego
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, by straciła ewentualną goryczkę, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy sól, pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Następnie dodajemy olej i mąkę kukurydzianą. 
Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na środku ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni blachy, aż powstanie cienka warstwa. Ciasto może się kleić, więc górę cały czas podsypujemy delikatnie mąką kukurydzianą, co ułatwi nam formowanie ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(góra-dół) wkładamy ciasto na około 30-40 minut. Ciasto musi mieć jeszcze trochę elastyczną konsystencję, gdyż na tym etapie musimy pokroić je na cienkie kawałki. Najlepiej zrobić to przy pomocy radełka do pizzy. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika jeszcze na około pół godziny, kontrolujemy, by nachosy zbrązowiały, ich brzegi powinny się delikatnie zawinąć. 


Pozostało przygotować nam sos. Pomidory po sparzeniu gorącą wodą obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Pół papryki czerwonej i papryczkę chili obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka, dusimy na oleju, aż zmiękną. Następnie dodajemy poszatkowaną bazylię, czosnek, miksujemy wszystko na gładką masę, stawiamy jeszcze na kilka minut na ogień. Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością octu winnego do smaku.

Smacznego :)

niedziela, 7 września 2014

Papryka czerwona nadziewana kaszą gryczaną

Prosty przepis na danie z czerwonej papryki. Nadzienie z kaszy gryczanej, cebuli i sera feta doskonale się z nią komponuje.

Składniki:
  • cztery średniej wielkości papryki
  • dwa woreczki kaszy gryczanej
  • jedna cebula
  • 10 dkg sera feta lub innego sera(może być roślinny)
  • cztery łyżki pomidorowej passaty
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • szklanka bulionu

Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych.
Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, poszatkować pietruszkę. Ser feta lub inny pokroić w drobną kostkę.

Kaszę, cebulę, ser i pietruszkę wymieszać ze sobą, doprawić według smaku solą i pieprzem, dodać passatę pomidorową, która nada nadzieniu trochę kwasowości.


Połówki papryki nadziewamy farszem, układamy na blasze, podlewamy szklanką przygotowanego wcześniej bulionu.


Paprykę wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 1,5-ej godziny w temperaturze 180 stopni, nastawiając piekarnik na opcję góra-dół. 
Naprawdę pyszne i proste danie. Smacznego :)

poniedziałek, 1 września 2014

Potrawka ze świeżej kukurydzy, boczniaków i ziemniaków


W sklepach pojawiła się kukurydza w kolbach, więc dzisiaj propozycja dania z wykorzystaniem tego składnika. Pomysł własny.

Składniki:

  • dwie kolby kukurydzy
  • opakowanie boczniaków
  • cztery średniej wielkości ziemniaki
  • cebula
  • cztery suszone pomidory
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżki mąki kukurydzianej- do kupienia tutaj  http://wegebazar.pl/
  • oliwa
  • sól, pieprz


Boczniaki drobno pokroić, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie do miękkości.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę oberwać z liści, ostrym nożem ściąć ziarna, wrzucić do rondla, w którym podsmażaliśmy boczniaki z cebulą, zalać wszystko wodą, aby zakryć wszystkie składniki, posolić, dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki i kukurydza będą miękkie, w razie potrzeby uzupełnić ilość wody.
Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy do potrawki pokrojone w kostkę suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w małej ilości wody, dodajemy do potrawki, aby ją zagęścić. 
Potrawkę doprawiamy według uznania, można zaostrzyć jej smak ostrym sosem chili. 

Smacznego :)