Strony

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Kokos z migdałem


To chyba zasługa zbliżających się świąt, że w głowie pojawiają się przepisy na coś słodkiego. Fascynujące jest poszukiwanie rozwiązań kulinarnych, gdy nie chcemy korzystać z produktów odzwierzęcych, takich jak masło, mleko, czy śmietana. Nagle okazuje się, że można je zastąpić, a ostateczny smak przygotowanych dań  jest równie dobry. 
Dzisiejszy przepis jak zwykle pozwala w prosty i szybki sposób przygotować coś smacznego. 

Składniki:
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 3-5 łyżek gęstego, schłodzonego mleka kokosowego
  • syrop z agawy, bądź inny do smaku, można też użyć cukru pudru
  • migdały bez skórki

 Połowę wiórków miksujemy blenderem, aż uzyskamy gęstą i tłustą konsystencję, wsypujemy  kolejną część wiórków i dalej miksujemy, dodając powoli mleko kokosowe i syrop. Jeśli użyjemy cukru pudru, masa będzie bardziej sucha i trzeba będzie użyć trochę więcej mleka kokosowego. Ostatecznie masa powinna mieć plastyczną konsystencję. 
Z przygotowanej masy lepimy kulki, do każdej wkładamy migdał, obtaczamy w kokosowych wiórkach i gotowe. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Pycha !


sobota, 6 grudnia 2014

Ciastka owsiane

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka owsiane z olejem kokosowym-dodatkowo zdrowe. Czego chcieć więcej? 

Składniki:
  • 15 dkg płatków owsianych
  • 8 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 4 łyżki mleka owsianego 
  • opcjonalnie- mielony imbir, goździki i ekstrakt waniliowy
Olej kokosowy delikatnie rozgrzewamy, by przyjął miękką konsystencję. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy, mleko roślinne, syrop klonowy, mąkę, wszystkie składniki mieszamy, by powstała łatwa do formowania masa. Masa nie powinna być zbita, w razie potrzeby można dodać trochę więcej mleka roślinnego. Do masy dodajemy dowolne przyprawy, można też według uznania dodać trochę zmielonych orzechów, migdałów, czy drobno pokrojoną żurawinę.


W dłoniach formujemy drobne kulki, rozgniatamy je delikatnie na blasze wyłożonej papierem, by przybrały okrągły kształt. Z podanej ilości składników powinniśmy zrobić 15 ciasteczek. 
Wkładamy blachę do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25-30 minut.
Ciastka są gotowe, gdy ich brzegi są lekko złociste. Ciastka po upieczeniu powinny być trochę miękkie, w czasie stygnięcia twardnieją.

Smacznego :)