Strony

środa, 11 lutego 2015

Muffiny z gruszką i gorzką czekoladą


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka sody
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • dwie łyżki ciemnego kakao
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • gruszka
  • ćwiartka cytryny

 Do miski wrzucamy mąkę, cukier, sodę, startą czekoladę, kilka większych kawałków czekolady oraz ciemne kakao, wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy, roztopione masło orzechowe, mieszamy, aż powstanie ciasto o dość gęstej konsystencji. 
Gruszkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a następnie skrapiamy je lekko cytryną.


Papilotki napełniamy ciastem, powinno wystarczyć na 16 muffin, do każdej wkładamy kawałek gruszki. 


Muffiny pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Smacznego :)



poniedziałek, 9 lutego 2015

Wegańskie ciasto czekoladowe


Ciasto czekoladowe z masą z masła orzechowego, polane czekoladowym syropem. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne, ale efekt jest zaskakujący.


Składniki na ciasto:
  • szklanka mleka sojowego
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oliwy(w tym wypadku pół na pół oliwa z oliwek i rzepakowa)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • filiżanka czarnej kawy
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka soli
 Do miski wlewamy mleko i ocet jabłkowy, ubijamy trzepaczką, aż zrobi się piana, potem dodajemy olej, ekstrakt waniliowy, kawę i siemię lniane. Całość dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Do miski, w której mamy mokre składniki, po trochu wsypujemy zawartość drugiej miski, całość mieszamy dokładnie, aż wszystko się połączy i powstanie masa o dość gęstej konsystencji.
Przygotowane ciasto wylewamy na okrągłą formę o średnicy 20 cm, lub dwie mniejsze. Pieczemy około 35-40 min. w temp. 180 stopni.


Składniki na masę:
  • słoiczek(350g) masła orzechowego
  • szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
Do miski wkładamy masło orzechowe, miksujemy, powoli dolewając olej kokosowy i syrop klonowy, aż całość się połączy. Masa musi być schłodzona w lodówce, by odpowiednio stężała i mogła być rozsmarowana na cieście.

Ciasto przekrawamy na pół, między obie połówki ciasta nakładamy masę.




Masą smarujemy całe ciasto, następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej dwie godziny.


Składniki na syrop:
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 gorzkiego kakao
  • trochę wanilii
Wszystkie składniki dajemy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, aż się rozpuszczą i powstanie czekoladowy syrop, którym polewamy każdy kawałek ciasta. Jeśli nie wykorzystacie potem całego syropu, możecie z niego przygotować gorącą czekoladę, mieszając dowolną jego ilość z ulubionym mlekiem.


Smacznego :)