Strony

wtorek, 11 lutego 2014

Zupa z soczewicy


Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w białko, wapń i żelazo, szybko się gotuje i nie wymaga namaczania.

Dziś proponujemy naszą ulubioną zupę z soczewicy. Przepis jest naszego autorstwa, na przestrzeni czasu modyfikowany i ulepszany. Smacznego :)



Składniki:
  •  20 dkg zielonej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół małego pora
  • pół małego selera
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  •  3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta majeranku

Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy z soczewicą w  dwóch litrach wody. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, sok z cytryny i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz