Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w białko, wapń i żelazo, szybko się gotuje i nie wymaga namaczania.
Dziś proponujemy naszą ulubioną zupę z soczewicy. Przepis jest naszego autorstwa, na przestrzeni czasu modyfikowany i ulepszany. Smacznego :)
Składniki:
- 20 dkg zielonej soczewicy
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- pół małego pora
- pół małego selera
- 2 cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, szczypta majeranku
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy z soczewicą w dwóch litrach wody. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, sok z cytryny i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz