Biała fasola w marynacie z ziołami prowansalskimi, czosnkiem, rozmarynem i szałwią. Doskonały dodatek do sałatek, dań na gorąco i zup.
Składniki:
- kilogram białej fasoli- namoczonej na całą noc i ugotowanej
- 8 ząbków czosnku
- świeże gałązki rozmarynu, tymianku i liście szałwi
- 3 liście laurowe
- łyżka soli
- litr wody
Ugotowaną, przepłukaną fasolę wkładamy do słoja, dodajemy czosnek, zioła, starając się, by rozłożyć je w słoju równomiernie.
W litrze wody rozpuszczamy łyżkę soli, zagotowujemy, gorącą zalewą wypełniamy słoik, a następnie pasteryzujemy, można podaną ilość fasoli rozłożyć na dwa słoiki. Jeśli zalewy będzie zbyt mało, dorabiamy jej według podanych proporcji.
Dobrze, żeby fasola postała w spiżarce co najmniej kilka tygodni, wtedy nabierze aromatu ziół i czosnku.
Smacznego :)
Ale fajny pomysł, wygląda super :P Uwielbiam fasolę, ale w takiej wersji nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuń