Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- szklanka mleka roślinnego
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka sody
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- dwie łyżki ciemnego kakao
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- gruszka
- ćwiartka cytryny
Do miski wrzucamy mąkę, cukier, sodę, startą czekoladę, kilka większych kawałków czekolady oraz ciemne kakao, wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy, roztopione masło orzechowe, mieszamy, aż powstanie ciasto o dość gęstej konsystencji.
Gruszkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a następnie skrapiamy je lekko cytryną.
Papilotki napełniamy ciastem, powinno wystarczyć na 16 muffin, do każdej wkładamy kawałek gruszki.
Muffiny pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Smacznego :)
Wyglądają przepysznie :) Uwielbiam połączenie gruszki z czekoladą, najbardziej w pancakesach. Muszę kiedyś zrobić takie muffinki :P
OdpowiedzUsuń