Strony

niedziela, 23 marca 2014

Gulasz z cieciorki


Pyszny, sycący gulasz, doskonale smakuje z chlebem lub z ziemniakami. 

Składniki:
  • ok. 250g cieciorki
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  •  1 duża marchewka
  •  ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  •  sól, pieprz
  • czubata łyżka dowolnej mąki do zagęszczenia
  • 2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • słodka lub ostra papryka w proszku

Namoczoną wcześniej przez kilka godzin cieciorkę, gotujemy do miękkości. Odstawiamy na bok, nie wylewamy wody, w której się gotowała.
Pokrojoną w dużą kostkę cebulę i pokrojoną w paski paprykę podsmażamy na oliwie przez kilka minut, następnie wlewamy około dwóch szklanek wody, w której gotowała się cieciorka. Do tego wrzucamy cieciorkę, marchew pokrojoną w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie, pastę paprykową, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą. Wszystko dusimy, aż marchewka zmięknie. Nadmiar wody możemy zredukować przez odparowanie, bądź zagęścić gulasz dowolną mąką. 
Na koniec gulasz doprawiamy według uznania papryką, majerankiem i pieprzem.

Pycha !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz