Bataty-słodkie ziemniaki, można je spożywać na surowo, po upieczeniu, bądź ugotowaniu. Mają sporą ilość skrobi, wiele witamin, mikroelementów, mają też beta- karoten, stąd ich pomarańczowy kolor. W smaku przypominają dynię.
W prezentowanym przepisie bataty są upieczone w oliwie z tymiankiem, z młodą marchewką i groszkiem cukrowym.
Składniki:
- jeden duży batat(ten ważył 80 dkg)
- kilka młodych marchewek z częścią natki
- zielony groszek
- świeży tymianek
- oliwa
- sól
Batata umyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Zioła poszatkować. Ziemniaki wymieszać z oliwą i ziołami, posolić według uznania. Wstawić do piekarnika na około 40 min. Pod koniec dodać marchew i groszek, piec jeszcze 10 minut.
Można podawać z surówką z młodej kapusty, doprawioną cytryną i z kotlecikami z soczewicy i bakłażana. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz