Kilka postów temu było japońskie sushi, teraz czas na chińszczyznę w wydaniu wegańskim. Danie według własnego pomysłu, składniki można dobierać dowolnie, ważne są przyprawy, które fantastycznie podkreślają smak tej potrawy.
Składniki:
- szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 1/2 szklanki pokrojonego w krążki pora
- szklanka pokrojonego w kostkę tofu
- 3 średnie pokrojone w słupki marchewki
- 1/2 szklanki namoczonych wcześniej leśnych, bądź innych grzybów
- 1/2 szklanki młodego groszku cukrowego w łupinach
- dwie marynowane ostre papryczki
- 1/2 szklanki pomidorowej passaty
- niewielka ilość marynowanego imbiru
- ulubione kiełki
- opakowanie błyskawicznego azjatyckiego makaronu
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki pasty z papryki
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka curry
- sos sojowy, ilość według uznania
- 2 łyżki oliwy
- sól
- natka pietruszki
Na głębokiej patelni należy rozgrzać oliwę, wsypać curry i paprykę w proszku, zamieszać, wsypać pokrojoną w słupki marchew, podlać sosem sojowym, ilość sosu sojowego jest zależna od tego, jak słone danie chcemy uzyskać. Po około 5 minutach należy wrzucić kapustę pekińską, pory, imbir, grzyby, pastę pomidorową i paprykową i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie wrzucamy tofu, następnie groszek cukrowy, kiełki i smażymy około 5 minut. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, chwilę dusimy, doprawiamy. Otrzymujemy pyszny, gęsty i aromatyczny sos.
Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć poszatkowaną natką pietruszki.
Wielkie smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz