Jeśli truskawki to czemu nie z ryżem, jeśli ryż, to czemu nie czarny. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, to ostatnie chwile, by nacieszyć się ich smakiem. To danie, to połączenie aromatów i kolorów, można zjeść je skropione sokiem z limonki.
Składniki:
- 20 dkg czarnego ryżu
- puszka mleka kokosowego(przed przygotowaniem dania należy ją podgrzać, by mleko miało płynną konsystencję)
- dowolna ilość truskawek
- sól do smaku
- cukier puder, opcjonalnie sok z limonki
Ryż opłukać, osuszyć. W rondlu uprażyć ryż na gorącym oleju przez kilka minut, mieszać, następnie wlać mleko kokosowe, uzupełnić niewielką ilością wody, dosolić według uznania, przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż ryż będzie ugotowany. W międzyczasie, w miarę potrzeby należy dolewać wody, by ryż się nie przypalił. Czarnego ryżu nie uda się ugotować do miękkości, pozostanie on lekko twardawy i gumowy, ale to oczywiście jego walory :)
Gotowy ryż przekładamy na talerz, dodajemy dowolną ilość truskawek, można posypać ryż cukrem pudrem, dobrze smakuje z sokiem z limonki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz