Pyszny deser, którego przygotowanie nie jest skomplikowane, ani nie zajmuje wiele czasu. Warto pewnie pokusić się o przygotowanie wegańskiej wersji tego dania. No cóż, może z czasem ;)
Składniki:
- kg truskawek(mogą być miękkie i bardzo dojrzałe)
- cukier kryształ i cukier puder- ilość według uznania
- opakowanie mascarpone (250 g)
- płatki migdałów
Truskawki zasypujemy cukrem, ilość cukru dowolna, zależna od naszych upodobań i smaku truskawek. Smażymy na wolnym ogniu około 45 min, aż sok odparuje i powstanie gęsta konfitura.
Konfiturę przekładamy na talerzyki.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli konfitura jest bardzo słodka, lepiej, by mascarpone było mniej słodkie i odwrotnie.
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów, cały czas mieszając, by się nie przypaliły, a zrobiły się lekko złociste.
Na konfiturę nakładamy serek, posypujemy płatkami migdałów i gotowe. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz