Strony

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kotlety z ryżu, pieczarek i młodej kapusty


Bardzo proste i zaskakująco smaczne danie. 

Składniki:

  • woreczek ugotowanego ryżu(10 dkg)
  • szklanka startych na grubych oczkach pieczarek
  • pół cebuli
  • szklanka posiekanej młodej kapusty
  • dwa jajka
  • bułka tarta
  • oliwa
  • sól i pieprz
Pieczarki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, razem podsmażyć do miękkości w niewielkiej ilości oliwy.

Młodą kapustę drobno poszatkować, udusić w małej ilości wody, około 10 minut, dokładnie odcedzić, wycisnąć nadmiar wody.

Wymieszać ryż z pieczarkami, cebulą i kapustą, doprawić solą i pieprzem, dodać dwa jajka, dosypać bułki tartej, by konsystencja pozwalała na formowanie kotlecików.

Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej.


Smażyć na rozgrzanej oliwie, by uzyskać złocisty kolor.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz