Miłośnicy sushi mogą cieszyć się tym daniem także w wersji wegańskiej. Wystarczy przygotować je z tofu, zielonym ogórkiem, szczypiorem, awokado, a dla wzmocnienia smaku dodać jabłuszka kaparowe.
Składniki:
- płaty suszonych alg
- szklanka ryżu do sushi
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- zielony ogórek
- awokado
- tofu
- szczypior
- jabłuszka kaparowe
- sól, szczypta cukru
Ryż starannie umyć, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wsypać go do garnka ze szczelną pokrywką, zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 25 minut. Ryż doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Trzymać pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut. Wyłączyć ogień, a ryż pozostawić pod przykryciem na ciepłym palniku przez kolejne 15 minut. Następnie ryz należy przełożyć do drewnianej miski, doprawić octem ryżowym, solą i niewielką ilością cukru, wymieszać drewnianą łyżką.
Pokroić w długie cienkie paski awokado, zielonego ogórka, kapary i tofu.
Rozłożyć algi na bambusowej macie, rozsmarować na algach ryż, na środku wzdłuż ułożyć pokrojone w paski składniki, zwinąć w rulon, po chwili pokroić ostrym nożem na niewielkie kawałki.
Oczywiście ilość oraz rodzaj dodatków jest zupełnie dowolny. Sushi doskonale smakuje z sosem sojowym i szczyptą wasabi. Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz