Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu syrop, z kwiatów czarnego bzu, soku z cytryny, cukru i wody.
Kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy, są też niezawodnym środkiem w czasie przeziębienia, doskonale wzmacniają organizm.
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej, gdy są w środkowej fazie kwitnienia.
Składniki:
- około 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
- duża cytryna
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
Z kwiatami obchodzimy się bardzo delikatnie, by nie opadł z nich cenny pyłek.
Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym syropem zalewamy kwiaty.
Syrop odstawiamy na 3-4 dni w ciemne miejsce, codziennie delikatnie mieszamy, następnie odcedzamy na sicie. Syrop można przechowywać w lodówce lub spasteryzować, jeśli chcemy, by dłużej zachował trwałość. Pyszne i zdrowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz