Kolejny pomysł na szparagi. Warto je teraz jeść jak najczęściej, bo sezon szparagowy trwa krótko, a ich walory smakowe są nie do przecenienia.
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- jeden brokuł
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sok z cytryny lub limonki
- sól, pieprz
Brokuł gotujemy na parze. To najlepszy sposób ugotowania tego warzywa, by nie straciło koloru i smaku, wystarczy parę minut, by pozostało kruche.
Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy we wrzącej, osolonej i lekko osłodzonej wodzie.
Pomidorki koktajlowe układamy na blasze, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy, aż się pomarszczą.
Jeszcze tylko dressing z oliwy, soku z cytryny lub limonki, soli i pieprzu i gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz