Strony

piątek, 23 maja 2014

Gołąbki z młodej kapusty z nadzieniem z kaszy jaglanej i boczniaków



Młoda kapusta oczywiście najlepiej smakuje na surowo, ale w takiej wersji też jest wyśmienita. Nadzienie z kaszy jaglanej i boczniaków- pełna improwizacja, ale efekt końcowy- doskonały. 
Danie dobrze jest podać z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Smacznego :)


Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 20 dkg kaszy jaglanej
  • opakowanie boczniaków
  • dwie puszki pomidorów
  • duża cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz

Kapustę blanszujemy przez kilka minut we wrzącej wodzie, liście muszą trochę zmięknąć, ale nie za bardzo, bo będą się rwać.

Gotujemy kaszę jaglaną, można zrobić to w wodzie, w której blanszowaliśmy liście kapusty.

W międzyczasie kroimy w drobną kostkę boczniaki i cebulę, podsmażamy na oliwie, aż będą miękkie. 

Ugotowaną kaszę mieszamy z boczniakami i cebula, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy przygotowanym  farszem gołąbki i układamy je ciasno w brytfance.

 
 Pomidory z puszki zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem, takim sosem zalewamy gołąbki, wkładamy je do piekarnika i pieczemy około godziny, aż kapusta będzie miękka. Pycha!


 

2 komentarze: