Młoda kapusta oczywiście najlepiej smakuje na surowo, ale w takiej wersji też jest wyśmienita. Nadzienie z kaszy jaglanej i boczniaków- pełna improwizacja, ale efekt końcowy- doskonały.
Danie dobrze jest podać z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Smacznego :)
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 20 dkg kaszy jaglanej
- opakowanie boczniaków
- dwie puszki pomidorów
- duża cebula
- oliwa
- sól, pieprz
Kapustę blanszujemy przez kilka minut we wrzącej wodzie, liście muszą trochę zmięknąć, ale nie za bardzo, bo będą się rwać.
Gotujemy kaszę jaglaną, można zrobić to w wodzie, w której blanszowaliśmy liście kapusty.
W międzyczasie kroimy w drobną kostkę boczniaki i cebulę, podsmażamy na oliwie, aż będą miękkie.
Ugotowaną kaszę mieszamy z boczniakami i cebula, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy przygotowanym farszem gołąbki i układamy je ciasno w brytfance.
Pomidory z puszki zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem, takim sosem zalewamy gołąbki, wkładamy je do piekarnika i pieczemy około godziny, aż kapusta będzie miękka. Pycha!
a w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuń180 stopni, góra-dół
OdpowiedzUsuń