Sałatka z liści młodych buraków, zielonego ogórka, rzodkiewki z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka, koperku i kiełek podana z sosem z jogurtu greckiego. Moc witamin i wielka pychota na talerzu, ilość składników jest oczywiście dowolna.
Surowe liście buraczków rzadko goszczą na naszych talerzach, a szkoda, bo są wskazane m.in. w walce z chorobami wątroby, krwi i pomagają zachować odporność organizmu. Oczywiście najlepiej, gdy liście pochodzą z własnych ogródków, jak w tym wypadku. Smacznego :)
Składniki:
- młode liście buraków
- rzodkiewka
- zielony ogórek
- koperek
- dowolne kiełki
- jajka ugotowane na twardo
- jogurt grecki
- czosnek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Liście buraków dokładnie płuczemy, obrywamy najładniejsze liście, odcinamy końcówki. Zielonego ogórka kroimy w grubą kostkę, rzodkiewkę kroimy w talarki. Szatkujemy zielony koperek.
Wszystkie składniki układamy na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz