Strony

poniedziałek, 19 maja 2014

Cytrynowe risotto z rukolą i białymi szparagami


Przygotowanie tego risotto zajmuje niewiele czasu, a jego smak jest wyśmienity. Danie składa się właściwie z trzech składników, zrobione według własnego pomysłu.

Składniki:
  • dwa woreczki ryżu jaśminowego 
  • opakowanie białych szparagów
  • garść rukoli
  • 750 ml. bulionu warzywnego
  • cytryna
  • oliwa

 

W dużym rondlu należy rozgrzać niewielką ilość oliwy, wsypać dwa woreczki ryżu, zeszklić, zalać przygotowanym wcześniej bulionem, zetrzeć do tego skórkę z połowy cytryny, gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Na koniec zetrzeć skórkę z pozostałej połowy cytryny i wcisnąć sok z cytryny do smaku.

Szparagi obrać, pokroić na kawałki, ugotować osobno we wrzącej osolonej wodzie, do której można dodać łyżeczkę cukru.





Kiedy ryż będzie miękki, wyłożyć go na półmisek, wymieszać z ugotowanymi szparagami i liśćmi rukoli, udekorować kawałkami limonki, podawać od razu. Smacznego :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz