Przygotowanie tego risotto zajmuje niewiele czasu, a jego smak jest wyśmienity. Danie składa się właściwie z trzech składników, zrobione według własnego pomysłu.
Składniki:
- dwa woreczki ryżu jaśminowego
- opakowanie białych szparagów
- garść rukoli
- 750 ml. bulionu warzywnego
- cytryna
- oliwa
W dużym rondlu należy rozgrzać niewielką ilość oliwy, wsypać dwa woreczki ryżu, zeszklić, zalać przygotowanym wcześniej bulionem, zetrzeć do tego skórkę z połowy cytryny, gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Na koniec zetrzeć skórkę z pozostałej połowy cytryny i wcisnąć sok z cytryny do smaku.
Szparagi obrać, pokroić na kawałki, ugotować osobno we wrzącej osolonej wodzie, do której można dodać łyżeczkę cukru.
Kiedy ryż będzie miękki, wyłożyć go na półmisek, wymieszać z ugotowanymi
szparagami i liśćmi rukoli, udekorować kawałkami limonki, podawać od
razu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz