Sezon na szparagi powoli się rozpoczyna, więc czas kosztować to warzywo na przeróżny sposób. Dziś propozycja podania szparagów z podsmażonym tofu, uprażonymi orzechami nerkowca i truskawkami, karmelizowanymi w cukrze trzcinowym i soku z limonki. Przepis własny-smacznego :)
Składniki:
- zielone szparagi
- pół kostki tofu naturalnego
- garść orzechów nerkowca
- kilka truskawek
- cukier trzcinowy
- sok z limonki
- sól i pieprz
Kroimy tofu w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pokrojone orzechy nerkowca, trzeba pilnować, by się nie przypaliły.
Ostatni element dania to karmelizowane truskawki. Do rozgrzanego rondelka wsypujemy niewielką ilość cukru trzcinowego(około dwóch łyżek), wciskamy taką ilość soku z limonki, by zrobił się gęsty sos. Chwilę całość podgrzewamy, następnie wsypujemy pokrojone w połówki truskawki, po chwili, zdejmujemy to z ognia.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać ich końcówkę,
wypłukać, ugotować we wrzącej osolonej wodzie, do której dodajemy
łyżeczkę cukru. Szparagi powinny być miękkie po około 10-15 minutach.
Na talerzu układamy ugotowane szparagi, okraszamy je podsmażonym tofu, posypujemy orzechami, jeszcze tylko truskawki i danie jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz