Pomysł na szybki i smaczny obiad.
Składniki:
- dwa woreczki kaszy gryczanej
- 25 dkg twarogu
- cebula
- 2 małe jajka
- 4 garści bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz
- olej
Kaszę gotujemy, studzimy. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złocisty kolor na oleju. Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę, twaróg, przestudzoną cebulkę, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż zrobi się jednolita masa, warto jednak ugniatać masę tak, by ziarenka kaszy pozostały w całości. Dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, całość mieszamy. W razie potrzeby dodajemy bułki tartej, by konsystencja masy pozwalała formować z niej kotleciki, ale nie za dużo, by nie były za twarde.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz