Strony

poniedziałek, 3 lutego 2014


Gulasz ziemniaczany z czerwoną papryką



Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • mała marchewka
  • 2 średnie cebule
  • pół czerwonej papryki
  • łyżeczka pasty paprykowej
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • dwie szczypty słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 małe ząbki czosnku

 Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w mniejszą kostkę.
Wszystko przełożyć do szerokiego i płaskiego rondla i zalać niewielką ilością wody(około 1,5 szklanki), dodać przyprawy, olej, przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż ziemniaki zrobią się miękkie i sos zgęstnieje. Na koniec wcisnąć dwa niewielkie ząbki czosnku, wymieszać, okrasić zieloną pietruszką. 
Pyszne i proste w przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz