Gulasz ziemniaczany z czerwoną papryką
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- mała marchewka
- 2 średnie cebule
- pół czerwonej papryki
- łyżeczka pasty paprykowej
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- dwie szczypty słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 2 małe ząbki czosnku
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w mniejszą kostkę.
Wszystko przełożyć do szerokiego i płaskiego rondla i zalać niewielką ilością wody(około 1,5 szklanki), dodać przyprawy, olej, przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż ziemniaki zrobią się miękkie i sos zgęstnieje. Na koniec wcisnąć dwa niewielkie ząbki czosnku, wymieszać, okrasić zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz