Te paszteciki są odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wegan, są wspaniałym połączeniem warzyw i przypraw, można je jeść na ciepło i na zimno. Smak curry nadaje im orientalny smak.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki(może być pełnoziarnista, te są zrobione z pszennej)
- 1/3 szklanki margaryny, pokrojonej w małe kawałki
- 4 łyżki stołowe wody
- 2 łyżki stołowe oleju
- 25 dkg warzyw korzennych pokrojonych w kostkę(ziemniaki, marchew, seler)
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
- garść zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ziarnistej musztardy
- sól, pieprz
- 5 łyżek stołowych wywaru z warzyw
- mleko sojowe do glazury
Mąkę zetrzeć palcami z margaryną na masę przypominającą bułkę tartą, dolać wodę, wyrobić ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotować nadzienie. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa, cebulę, czosnek, smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a wywar się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto podzielić na cztery porcje, każdą rozwałkować na krążek o średnicy 15 cm, nałożyć nadzienie na połowę każdego krążka.
Posmarować krawędzie mlekiem sojowym(może być inne mleko), złożyć na pół i mocno ścisnąć, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika(200stopni) na 25-30 minut, aż się zrumienią.
Po upieczeniu można od razu podawać, dobrze smakuje z każdą surówką, smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz