Strony

piątek, 31 stycznia 2014

Paszteciki z curry


Te paszteciki są odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wegan, są wspaniałym połączeniem warzyw i przypraw, można je jeść na ciepło i na zimno. Smak curry nadaje im orientalny smak.




Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki(może być pełnoziarnista, te są zrobione z pszennej)
  • 1/3 szklanki margaryny, pokrojonej w małe kawałki
  • 4 łyżki stołowe wody
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 25 dkg warzyw korzennych pokrojonych w kostkę(ziemniaki, marchew, seler)
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • garść zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek stołowych wywaru z warzyw
  • mleko sojowe do glazury

Mąkę zetrzeć palcami z margaryną na masę przypominającą bułkę tartą, dolać wodę, wyrobić ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.

Przygotować nadzienie. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa, cebulę, czosnek, smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a wywar się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto podzielić na cztery porcje, każdą rozwałkować na krążek o średnicy 15 cm, nałożyć nadzienie na połowę każdego krążka.

Posmarować krawędzie mlekiem sojowym(może być inne mleko), złożyć na pół i mocno ścisnąć, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika(200stopni) na 25-30 minut, aż się zrumienią.

Po upieczeniu można od razu podawać, dobrze smakuje z każdą surówką, smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz