Polecamy tę sałatkę miłośnikom buraków i słodko-kwaśnych smaków.
Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, gdyż buraki muszą się upiec, ale potem to już jedynie kwestia połączenia składników i doprawienia ich.
Składniki:
- 4 małe buraki
- marynata do buraków(3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli, łyżka brązowego cukru, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu)
- 1 słodka pomarańcza
- 3 garście świeżego szpinaku
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól
Najpierw należy przygotować marynatę( połączyć jej składniki), następnie nasmarować nią buraki. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku do miękkości(około 1,5 godziny).
Upieczone buraki przestudzić, pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę. Szpinak opłukać i wysuszyć.
Pokrojone buraki, pomarańczę i liście szpinaku wymieszać delikatnie na półmisku, polać oliwą, skropić octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
Jak zwykle sugerujemy, by przyprawiać według własnego smaku. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz