Proponujemy dziś wspaniałą zupę z porów, która jest łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca. Ponieważ zawiera ziemniaki jest dość gęsta i nie wymaga szczególnych dodatków, ale jeśli ktoś lubi, może zjeść ją z grzankami, bądź chlebem. Życzymy smacznego:)
Składniki:
- 3 duże pory
- 3 łyżki stołowe masła lub margaryny
- 1 cebula grubo pokrojona
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- liść laurowy
- gęsta śmietanka-według uznania
- sól i pieprz
- świeżo pokrojony szczypiorek
Odkroić końcówki porów i usunąć zielone części, białe części pokroić bardzo drobno. W garnku rozpuścić masło lub margarynę, wrzucić pory i cebulę, smażyć, nie dopuścić, by się zanadto zrumieniły. Dodać pokrojone ziemniaki, wywar z warzyw, gałkę muszkatołową, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości około 30 min. Po ugotowaniu dodać sok z cytryny, wyjąć liść laurowy, zmiksować zupę w blenderze na gładką masę i przelać do czystego garnka.
Zupę podawać posypaną świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Można także dodać łyżkę gęstej śmietanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz