Wspaniały deser, do przygotowania którego można użyć sezonowych owoców. My proponujemy jabłka i rabarbar, ale smakuje równie dobrze z malinami, czy z mango.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 1/2 kg. rabarbaru
- 1/2 kg. jabłek
- starta skórka i sok z jednej pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru(ilość cukru zależy od upodobań)
Składniki na kruszonkę:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- około pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, jabłka obrać, wypestkować, pokroić w plastry, wszystko podsmażyć w rondlu razem z sokiem i skórką z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, kiedy owoce będą miękkie, dodać cukier i cynamon. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Mąkę wymieszać z masłem, musi to mieć sypką konsystencję, dodać do tego cukier i orzechy laskowe. Nałożyć kruszonkę na owoce i posypać niewielką ilością brązowego cukru.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 40 min., aż kruszonka będzie rumiana.Można jeść na zimno lub na gorąco.
Pycha!!!
Apetycznie wygląda, spróbuje przygotować i dam znać. Polecam tą stronę.
OdpowiedzUsuńSmakuje cudnie, szkoda że gdzieś się zapodział autor poprzedniego postu ale można bez problemu zdobyć mrożony rabarbar (u mnie z Gomaru) i wciąż cieszyć się smakiem tej pychoty. Polecam także z orzeszkami sojowymi, albo coś tutejszego z wegebazar bo przepis jest bardzo uniwersalny.
OdpowiedzUsuń