Strony

niedziela, 19 stycznia 2014

Owoce pod kruszonką z brązowym cukrem i orzechami laskowymi



Wspaniały deser, do przygotowania którego można użyć sezonowych owoców. My proponujemy jabłka i rabarbar, ale smakuje równie dobrze z malinami, czy z mango.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1/2 kg. rabarbaru
  • 1/2 kg. jabłek
  • starta skórka i sok z jednej pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru(ilość cukru zależy od upodobań)

Składniki na kruszonkę:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • około pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki stołowe  brązowego cukru

Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, jabłka obrać, wypestkować, pokroić w plastry, wszystko podsmażyć w rondlu razem z sokiem i skórką z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, kiedy owoce będą miękkie, dodać cukier i cynamon. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Mąkę wymieszać z masłem, musi to mieć sypką konsystencję, dodać do tego cukier i orzechy laskowe. Nałożyć kruszonkę na owoce i posypać niewielką ilością brązowego cukru.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 40 min., aż kruszonka będzie rumiana.
Można jeść na zimno lub na gorąco.
Pycha!!!










2 komentarze:

  1. Anonimowy19.1.14

    Apetycznie wygląda, spróbuje przygotować i dam znać. Polecam tą stronę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy27.11.14

    Smakuje cudnie, szkoda że gdzieś się zapodział autor poprzedniego postu ale można bez problemu zdobyć mrożony rabarbar (u mnie z Gomaru) i wciąż cieszyć się smakiem tej pychoty. Polecam także z orzeszkami sojowymi, albo coś tutejszego z wegebazar bo przepis jest bardzo uniwersalny.

    OdpowiedzUsuń