Zupa krem z selera z kaszą jęczmienną
Za oknem zima, więc chętniej sięgamy po produkty, które są energetyczne. Zupa krem z selera z kaszą jęczmienną z pewnością Was rozgrzeje.
Składniki:
- 2 średnie selery
- 2 małe ziemniaki
- 1 cebula
- 1/3 woreczka kaszy jęczmiennej
- oliwa
- sól, pieprz
- zielona pietruszka lub koperek
Półtora selera i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zblendować, uzupełnić wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję, ponownie zagotować, dodając sól lub kostkę warzywną.
Pół selera zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć to na oliwie do uzyskania złocistego koloru.
Kaszę ugotować oddzielnie.
Po zagotowaniu zmiksowanej zupy dodać do niej podsmażoną cebulkę z wiórkami selera i ugotowaną kaszę. Całość jeszcze ewentualnie doprawić, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.
Warto wiedzieć, że wysoka zawartość błonnika i stosunkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że posiłek zawierający kaszę jest bardzo sycący i na długo zaspokaja głód. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz