Strony

środa, 29 stycznia 2014



Zupa krem z selera z kaszą jęczmienną


Za oknem zima, więc chętniej sięgamy po produkty, które są energetyczne. Zupa krem z selera z kaszą jęczmienną z pewnością Was rozgrzeje.




 


Składniki:


  • 2 średnie selery
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/3 woreczka kaszy jęczmiennej
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka lub koperek

Półtora selera i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zblendować, uzupełnić wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję, ponownie zagotować, dodając sól lub kostkę warzywną.

Pół selera zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć to na oliwie do uzyskania złocistego koloru.
 Kaszę ugotować oddzielnie. 

Po zagotowaniu zmiksowanej zupy dodać do niej podsmażoną cebulkę z wiórkami selera i ugotowaną kaszę. Całość jeszcze ewentualnie doprawić, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.  




  Warto wiedzieć, że wysoka zawartość błonnika i stosunkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że posiłek zawierający kaszę jest bardzo sycący i na długo zaspokaja głód. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz