Fantastyczna pasta bakłażanowa, bałkański smak w kilka minut. Doskonale smakuje z przypieczonym na grillu pieczywem. Warto zadbać o dobrej jakości oliwki, bo to one nadają smak tej potrawie, tu zostały użyte oliwki z Albanii. Dobrze smakuje, gdy na górę położymy suszonego pomidora w zalewie.
Składniki:
- jeden średniej wielkości bakłażan
- pół małego selera
- garść oliwek
- łyżka kaparów
- pół szklanki pomidorowej passaty
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- kilka suszonych pomidorów w zalewie do przybrania
Seler ścieramy na drobnej tarce. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy seler, delikatnie podsmażamy. W międzyczasie bakłażan kroimy w kostkę i dorzucamy do selera, dusimy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pomidorowej passaty. Można też wcześniej dodać pomidora, ale o tej porze roku trudno o smaczne pomidory.
Uduszone warzywa blendujemy, ale tak by pozostały kawałki bakłażana, dodajemy pokrojone w kostkę oliwki i kapary, doprawiamy, ale bardzo delikatnie, bo kapary są słone. Oczywiście można także, według uznania, dodać dowolne zioła.
Podpiekamy na ruszcie pieczywo, na wierzch kładziemy pastę, można położyć na górę suszone pomidory w zalewie.
Smacznego :):)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz