Sernik bez twarogu to wyzwanie, ale warte starań. Efekt końcowy zaskakuje smakiem i wyglądem. W 100% roślinny sernik dla wegan i nie tylko. Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie sernika o średnicy 15 cm.
Składniki spodu:
- 75 g łuskanych migdałów
- 100 g daktyli
- 20 dkg orzechów nerkowca, namoczonych uprzednio przez kilka godzin w wodzie
- puszka dobrego mleka kokosowego, im gęstsze, tym lepiej(musi być dobrze schłodzone)
- 4-5 łyżeczek agaru
- 3-4 łyżki nasion chia
- syrop ryżowy lub inna substancja słodząca- ilość według uznania
Migdały i daktyle mielimy w maszynce, mieszamy rękoma, aż powstanie plastyczna masa, którą wykładamy spód foremki.
Nerkowce rozdrabniamy blenderem na gładką masę, dodajemy gęste mleko kokosowe i miksujemy, aż składniki się połączą.
Agar zalewamy w małym rondelku pięcioma łyżkami gorącej wody, chwilę gotujemy, aż powstanie gęsty żel.
Do masy z nerkowców i mleka kokosowego dodajemy agar, mieszamy całość mikserem. Następnie dosładzamy według smaku i dodajemy nasiona chia.
Masę wykładamy na migdałowo-daktylowy spód.
Sernik przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu sernika z foremki możemy go oprószyć gorzką czekoladą lub ozdobić dowolnymi świeżymi owocami.
Wystarczy pokroić na kawałki i zjeść.
Smacznego :)
wygląda imponująco! : D
OdpowiedzUsuńzachęcam do odwiedzenia strony http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/, w dziale "terapia Ornisha" można przeczytać o wpływie diety wegetariańskiej na leczenie miażdżycy :)
OdpowiedzUsuńsernik wygląda imponująco, na pewno można nim zaskoczyć znajomych przyzwyczajonych do nabiału
Bardzo ciekawy ten przepis, inspirujący :)
OdpowiedzUsuń5-6 videos on YouTube - VideoODL.cc
OdpowiedzUsuńYouTube · youtube · youtube · youtube · youtube · youtube · youtube · youtube · youtube · youtube · free youtube to mp3 converter youtube · youtube. youtube · youtube. youtube.