Lubicie dynię? Dzisiaj polecamy zupę krem z dyni z czarnym sezamem, doprawioną startym imbirem i szczyptą cynamonu.
Składniki:
- niewielka dynia(ok.1,5 kg)
- dwie marchewki
- cebula
- olej
- czarny sezam
- sól, pieprz
- świeży imbir
- szczypta cynamonu
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i miąższ, resztę kroimy w niewielką kostkę. Marchew również drobno kroimy.
Do podsmażonej lekko cebuli dodajemy dynię i marchew, smażymy jeszcze przez kilka chwil, następnie podlewamy wodą, by warzywa były w niej zanurzone i dusimy około godziny, aż dynia będzie miękka.
Kiedy dynia będzie miękka, miksujemy ją i uzupełniamy wodą, aby zupa miała pożądaną przez nas gęstość, doprawiamy solą i pieprzem. Do zupy dodajemy niewielka ilość startego imbiru i szczyptę cynamonu.
Czarny sezam prażymy. Uwaga. O ile biały sezam w trakcie prażenia staje się brązowy i raczej nie ma możliwości, by go przypalić, o tyle czarny sezam jest po prostu czarny i trzeba być ostrożnym przy jego prażeniu ;)
Zmiksowaną zupę przelewamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem.
Smacznego :)
Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.
OdpowiedzUsuń