Świeży szpinak świetnie smakuje z czosnkiem i orzechami piniowymi, ta kompozycja stała się inspiracją do kolejnego dania. Dodatkowo jako składnik nadzienia została wykorzystana wegańska mozzarella.
Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki- najlepiej typ 405
- ciepła woda
- olej
- sól
- 6-7 głąbów liści świeżego szpinaku
- 2 małe ząbki czosnku
- garść orzechów piniowych
- 5 dkg wegańskiej mozzarelli
- sól, pieprz
Mąkę rozsypujemy na stolnicy lub blacie kuchennym, usypujemy kopczyk, na środku tworzymy dołek, polewamy to oliwą oraz ciepłą wodą, łączymy składniki. Ilość dodanej oliwy i ciepłej wody musi być odpowiednia, by ciasto było elastyczne i sprężyste. Najlepiej dolewać je po trochu, by uzyskać właściwą konsystencję, dodajemy niewielką ilość soli. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką.
Szpinak obieramy z łodyg, gotujemy przez kilka minut, następnie odcedzamy i szatkujemy drobno.
Orzechy piniowe prażymy na patelni, drobno kroimy.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek obieramy, ścieramy na bardzo drobnej tarce.
Z przygotowanego ciasta lepimy pierogi, ich wielkość zależy od naszych upodobań.
Orzechy piniowe prażymy na patelni, drobno kroimy.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek obieramy, ścieramy na bardzo drobnej tarce.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mamy gotowe nadzienie, które możemy według uznania zmiksować na gładką masę.
Z przygotowanego ciasta lepimy pierogi, ich wielkość zależy od naszych upodobań.
Pierożki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy po wypłynięciu około 4-5 minut. Podajemy polane oliwą i posypane zieloną pietruszką. Smacznego :)
Ten szpinak taki zdrowy, a ja go tak nie lubię... ten przepis pomoże mi się do niego przekonać? ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością :)
Usuń