Pomysł na pomidorówkę w wersji wegańskiej.
Składniki:
- ok. 1,5 kg dojrzałych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
- 10 dkg kaszy jaglanej
- pęczek bazylii
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w większe kawałki, wrzucić do rondla, dusić z niewielką ilością oleju, aż będą miękkie. Tłuczkiem do ziemniaków zgnieść pomidory, uzupełnić wodą, by całość była dość gęsta, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Kaszę jaglaną(najlepiej w woreczku), przepłukać we wrzątku, by straciła ewentualną goryczkę, ugotować na miękko, gorącą zmiksować blenderem na gładką masę.
Bazylię drobno posiekać, dodać do masy jaglanej, doprawić według uznania. Z przygotowanej masy formować drobne okrągłe kluseczki, warto zwilżyć ręce zimną wodą, wtedy kluski nie kleją się.
Dowolną ilość kluseczek przełożyć do miski, zalać gorącą zupą, gotowe. Pyszne i sycące danie. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz