Prosty przepis na danie z czerwonej papryki. Nadzienie z kaszy gryczanej, cebuli i sera feta doskonale się z nią komponuje.
Składniki:
- cztery średniej wielkości papryki
- dwa woreczki kaszy gryczanej
- jedna cebula
- 10 dkg sera feta lub innego sera(może być roślinny)
- cztery łyżki pomidorowej passaty
- pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
- szklanka bulionu
Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych.
Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, poszatkować pietruszkę. Ser feta lub inny pokroić w drobną kostkę.
Kaszę, cebulę, ser i pietruszkę wymieszać ze sobą, doprawić według smaku solą i pieprzem, dodać passatę pomidorową, która nada nadzieniu trochę kwasowości.
Połówki papryki nadziewamy farszem, układamy na blasze, podlewamy szklanką przygotowanego wcześniej bulionu.
Paprykę wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 1,5-ej godziny w temperaturze 180 stopni, nastawiając piekarnik na opcję góra-dół.
Naprawdę pyszne i proste danie. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz