Pyszna zupa krem z fasoli mungo- pełnowartościowe źródło białka. Fasola mungo wyglądem i smakiem przypomina trochę zielony groszek, dlatego dobrze smakuje z marchewką i w tym przepisie doszło do takiego właśnie połączenia.
Składniki:
- około 25-30 dkg fasoli mungo
- dwie małe marchewki
- sól, pieprz do smaku
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- natka pietruszki
Fasolę namoczyć, najlepiej na noc, ugotować do miękkości. Marchewkę ugotować na parze, pokroić w kostkę. Ugotowaną fasolę odcedzić, zalać wodą, by była zakryta, posolić do smaku i zagotować. Można dodać trochę bulionu warzywnego. Po zagotowaniu, zmiksować blenderem na krem, wsypać pokrojoną marchewkę, wlać kilka łyżek oleju, doprawić jeszcze, posypać natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz