Połączenie orzechów i daktyli daje niesamowity smak. Słodycz daktyli zostaje przełamana goryczą kakao i zamknięta w maleńkich tartaletkach. Ciasteczka bez pieczenia- pyszne i zdrowe.
Składniki:
- 10 dkg orzechów nerkowca
- 5 dkg orzechów laskowych
- 20 dkg daktyli bez pestek
- 4-5 łyżek ciemnego kakao
- niewielka ilość syropu klonowego-niekoniecznie
Orzechy mielimy w blenderze dość drobno. Daktyle mielimy w maszynce, zmiksowanie ich blenderem jest moim zdaniem niemożliwe, są lepkie i ciężkie(szkoda sprzętu), można je pewnie wcześniej namoczyć, ale szkoda ich aromatu.
Do orzechów i daktyli dodajemy ciemne kakao, całość mieszamy, powinna powstać masa o konsystencji plasteliny. Masą wykładamy tartaletki, bądź inne mini foremki.
Przygotowane ciasteczka wkładamy na godzinę do zamrażarki- łatwiej się potem kroją.
Po wyjęciu ciasteczek z zamrażarki, kroimy je na małe kawałki. Smaczności :)
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń