Strony

środa, 11 lutego 2015

Muffiny z gruszką i gorzką czekoladą


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka sody
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • dwie łyżki ciemnego kakao
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • gruszka
  • ćwiartka cytryny

 Do miski wrzucamy mąkę, cukier, sodę, startą czekoladę, kilka większych kawałków czekolady oraz ciemne kakao, wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy, roztopione masło orzechowe, mieszamy, aż powstanie ciasto o dość gęstej konsystencji. 
Gruszkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a następnie skrapiamy je lekko cytryną.


Papilotki napełniamy ciastem, powinno wystarczyć na 16 muffin, do każdej wkładamy kawałek gruszki. 


Muffiny pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie :) Uwielbiam połączenie gruszki z czekoladą, najbardziej w pancakesach. Muszę kiedyś zrobić takie muffinki :P

    OdpowiedzUsuń