Strony

piątek, 14 lutego 2014

Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym


Kompozycja tej sałatki jest naszym pomysłem, weganie mogą zastąpić ser lazur np.wędzonym tofu. Według upodobań sałatkę można posypać dowolnymi kiełkami lub doprawić octem balsamicznym. Prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Życzymy smacznego :) 

Składniki:
  •  młode liście szpinaku
  • truskawki
  • młoda cukinia
  • ser błękitny lazur
  • sok z połowy pomarańczy
  • oliwa z oliwek
  • według upodobań sól, kiełki, ocet balsamiczny
 Ilość składników jest dowolna, zależna od naszych upodobań. Szpinak płuczemy, odrywamy ogonki. Truskawki po opłukaniu przekrawamy na połówki. Cukinię kroimy obieraczką do ziemniaków na długie, cieniutkie paski.
Przygotowujemy sos. Sok z połówki pomarańczy łączymy z niewielką ilością oliwy z oliwek i mieszamy, według uznania solimy. 
Na półmisek układamy liście szpinaku, połówki truskawek, zwinięte ruloniki z cukinii i pokruszony ser błękitny lazur. Polewamy przygotowanym sosem, według uznania posypujemy kiełkami, można spryskać octem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz