Strony

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Kokos z migdałem


To chyba zasługa zbliżających się świąt, że w głowie pojawiają się przepisy na coś słodkiego. Fascynujące jest poszukiwanie rozwiązań kulinarnych, gdy nie chcemy korzystać z produktów odzwierzęcych, takich jak masło, mleko, czy śmietana. Nagle okazuje się, że można je zastąpić, a ostateczny smak przygotowanych dań  jest równie dobry. 
Dzisiejszy przepis jak zwykle pozwala w prosty i szybki sposób przygotować coś smacznego. 

Składniki:
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 3-5 łyżek gęstego, schłodzonego mleka kokosowego
  • syrop z agawy, bądź inny do smaku, można też użyć cukru pudru
  • migdały bez skórki

 Połowę wiórków miksujemy blenderem, aż uzyskamy gęstą i tłustą konsystencję, wsypujemy  kolejną część wiórków i dalej miksujemy, dodając powoli mleko kokosowe i syrop. Jeśli użyjemy cukru pudru, masa będzie bardziej sucha i trzeba będzie użyć trochę więcej mleka kokosowego. Ostatecznie masa powinna mieć plastyczną konsystencję. 
Z przygotowanej masy lepimy kulki, do każdej wkładamy migdał, obtaczamy w kokosowych wiórkach i gotowe. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Pycha !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz