Strony

sobota, 6 grudnia 2014

Ciastka owsiane

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka owsiane z olejem kokosowym-dodatkowo zdrowe. Czego chcieć więcej? 

Składniki:
  • 15 dkg płatków owsianych
  • 8 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 4 łyżki mleka owsianego 
  • opcjonalnie- mielony imbir, goździki i ekstrakt waniliowy
Olej kokosowy delikatnie rozgrzewamy, by przyjął miękką konsystencję. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy, mleko roślinne, syrop klonowy, mąkę, wszystkie składniki mieszamy, by powstała łatwa do formowania masa. Masa nie powinna być zbita, w razie potrzeby można dodać trochę więcej mleka roślinnego. Do masy dodajemy dowolne przyprawy, można też według uznania dodać trochę zmielonych orzechów, migdałów, czy drobno pokrojoną żurawinę.


W dłoniach formujemy drobne kulki, rozgniatamy je delikatnie na blasze wyłożonej papierem, by przybrały okrągły kształt. Z podanej ilości składników powinniśmy zrobić 15 ciasteczek. 
Wkładamy blachę do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25-30 minut.
Ciastka są gotowe, gdy ich brzegi są lekko złociste. Ciastka po upieczeniu powinny być trochę miękkie, w czasie stygnięcia twardnieją.

Smacznego :)

1 komentarz: