Strony

piątek, 21 listopada 2014

Bałkańska pasta z bakłażana



Fantastyczna pasta bakłażanowa, bałkański smak w kilka minut. Doskonale smakuje z przypieczonym na grillu pieczywem. Warto zadbać o dobrej jakości oliwki, bo to one nadają smak tej potrawie, tu zostały użyte oliwki z Albanii. Dobrze smakuje, gdy na górę położymy suszonego pomidora w zalewie.

Składniki:
  • jeden średniej wielkości bakłażan
  • pół małego selera
  • garść oliwek
  • łyżka kaparów
  • pół szklanki pomidorowej passaty
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie do przybrania

Seler ścieramy na drobnej tarce. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy seler, delikatnie podsmażamy. W międzyczasie bakłażan kroimy w kostkę i dorzucamy do selera, dusimy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pomidorowej passaty. Można też wcześniej dodać pomidora, ale o tej porze roku trudno o smaczne pomidory.
Uduszone warzywa blendujemy, ale tak by pozostały kawałki bakłażana, dodajemy pokrojone w kostkę oliwki i kapary, doprawiamy, ale bardzo delikatnie, bo kapary są słone. Oczywiście można także, według uznania, dodać dowolne zioła.
Podpiekamy na ruszcie pieczywo, na wierzch kładziemy pastę, można położyć na górę suszone pomidory w zalewie. 


Smacznego :):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz