Strony

wtorek, 20 maja 2014

Sałatka z brokułów, białych szparagów i pomidorków koktajlowych



Kolejny pomysł na szparagi. Warto je teraz jeść jak najczęściej, bo sezon szparagowy trwa krótko, a ich walory smakowe są nie do przecenienia.

Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • jeden brokuł
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz
Brokuł gotujemy na parze. To najlepszy sposób ugotowania tego warzywa, by nie straciło koloru i smaku, wystarczy parę minut, by pozostało kruche. 

Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy we wrzącej, osolonej i lekko osłodzonej wodzie. 

Pomidorki koktajlowe układamy na blasze, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy, aż się pomarszczą. 

Jeszcze tylko dressing z oliwy, soku z cytryny lub limonki, soli i pieprzu i gotowe.



Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz