Strony

piątek, 30 maja 2014

Syrop z kwiatów czarnego bzu



Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu syrop, z kwiatów czarnego bzu, soku z cytryny, cukru i wody. 

Kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy, są też  niezawodnym środkiem w czasie przeziębienia, doskonale wzmacniają organizm.
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej, gdy są w środkowej fazie kwitnienia.


Składniki:
  • około 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • duża cytryna
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
Z kwiatów obcinamy łodygi, przekładamy je do butelki, łodygi wyrzucamy.
Z kwiatami obchodzimy się bardzo delikatnie, by nie opadł z nich cenny pyłek.


Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym syropem zalewamy kwiaty.


Syrop odstawiamy na 3-4 dni w ciemne miejsce, codziennie delikatnie mieszamy, następnie odcedzamy na sicie. Syrop można przechowywać w lodówce lub spasteryzować, jeśli chcemy, by dłużej zachował trwałość. Pyszne i zdrowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz