Strony

środa, 4 czerwca 2014

Gołąbki z liści winogron z nadzieniem z ryżu i jabłuszek kaparowych




Wspaniała przekąska, gołąbki w wersji greckiej, choć według własnego przepisu. Można je zjeść na ciepło, bądź przełożyć do słoika, zalać zalewą, w której się dusiły i odstawić na kilka dni do lodówki, będą jeszcze lepsze. Z podanego przepisu można zrobić około 10 gołąbków. Smacznego :)

Składniki:

  • liście winogron- 15 sztuk
  • woreczek ryżu
  • kilka jabłuszek kaparowych lub kaparków
  • pół litra bulionu warzywnego
  • ocet ryżowy
  • sól, pieprz
  • oliwa

10 liści winogron wrzucamy na kilka sekund do wrzącej, osolonej wody, wyjmujemy łyżką cedzakową i delikatnie odkładamy, by przestygły.

Gotujemy ryż, doprawiamy go solą, pieprzem, niewielką ilością octu ryżowego. Kroimy drobno jabłuszka kaparowe, wrzucamy do ryżu, dodajemy kilka łyżek oliwy, mieszamy.

Liście winogron nadziewamy farszem i zwijamy.



Brytfankę wykładamy pozostałymi liśćmi winogron i układamy w niej gołąbki.



Gołąbki zalewamy bulionem warzywnym z oliwą i wkładamy do piekarnika na około pół godziny, warto przykryć górę folią aluminiową, by gołąbki za bardzo nie wyschły.



Po upieczeniu można je zjeść od razu, ale lepiej przełożyć je delikatnie do słoika, zalać zalewą, w której się dusiły i odstawić na kilka dni do lodówki. Doskonałe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz