Strony

środa, 25 czerwca 2014

Makaron z sosem z mleka kokosowego z curry, warzywami, grzybami leśnymi  i tofu




Kilka postów temu było japońskie sushi, teraz czas na chińszczyznę w wydaniu wegańskim. Danie według własnego pomysłu, składniki można dobierać dowolnie, ważne są przyprawy, które fantastycznie podkreślają smak tej potrawy.

Składniki:
  • szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1/2 szklanki pokrojonego w krążki pora
  • szklanka pokrojonego w kostkę tofu
  • 3 średnie pokrojone w słupki marchewki
  • 1/2 szklanki namoczonych wcześniej leśnych, bądź innych grzybów
  • 1/2 szklanki młodego groszku cukrowego w łupinach
  • dwie marynowane ostre papryczki
  • 1/2 szklanki pomidorowej passaty
  • niewielka ilość marynowanego imbiru
  • ulubione kiełki
  • opakowanie błyskawicznego azjatyckiego makaronu
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty z papryki
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka curry
  • sos sojowy, ilość według uznania
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • natka pietruszki



Na głębokiej patelni należy rozgrzać oliwę, wsypać curry i paprykę w proszku, zamieszać, wsypać pokrojoną w słupki marchew, podlać sosem sojowym, ilość sosu sojowego jest zależna od tego, jak słone danie chcemy uzyskać. Po około 5 minutach należy wrzucić kapustę pekińską, pory, imbir, grzyby, pastę pomidorową i paprykową i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie wrzucamy tofu, następnie groszek cukrowy, kiełki i smażymy około 5 minut. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, chwilę dusimy, doprawiamy. Otrzymujemy pyszny, gęsty i aromatyczny sos.

 
Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć poszatkowaną natką pietruszki. 



Wielkie smacznego :)

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz