Strony

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Mascarpone na konfiturze truskawkowej z prażonymi płatkami migdałów



Pyszny deser, którego przygotowanie nie jest skomplikowane, ani nie zajmuje wiele czasu. Warto pewnie pokusić się o przygotowanie wegańskiej wersji tego dania. No cóż, może z czasem ;)

Składniki:

  • kg truskawek(mogą być miękkie i bardzo dojrzałe)
  • cukier kryształ i cukier puder- ilość według uznania
  • opakowanie mascarpone (250 g)
  • płatki migdałów

Truskawki zasypujemy cukrem, ilość cukru dowolna, zależna od naszych upodobań i smaku truskawek. Smażymy na wolnym ogniu około 45 min, aż sok odparuje i powstanie gęsta konfitura. 
Konfiturę przekładamy na talerzyki.


Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli konfitura jest bardzo słodka, lepiej, by mascarpone było mniej słodkie i odwrotnie.

Na suchej rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów, cały czas mieszając, by się nie przypaliły, a zrobiły się lekko złociste.

Na konfiturę nakładamy serek, posypujemy płatkami migdałów i gotowe. Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz