Strony

niedziela, 6 lipca 2014

Pieczone bataty w oliwie z tymiankiem, z młodą marchewką i groszkiem



Bataty-słodkie ziemniaki, można je spożywać na surowo, po upieczeniu, bądź ugotowaniu. Mają sporą ilość skrobi, wiele witamin, mikroelementów, mają też beta- karoten, stąd ich pomarańczowy kolor. W smaku przypominają dynię.
W prezentowanym przepisie bataty są upieczone w oliwie z tymiankiem, z młodą marchewką i groszkiem cukrowym.

Składniki:

  • jeden duży batat(ten ważył 80 dkg)
  • kilka młodych marchewek z częścią natki
  • zielony groszek 
  • świeży tymianek
  • oliwa
  • sól



Batata umyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Zioła poszatkować. Ziemniaki wymieszać z oliwą i ziołami, posolić według uznania. Wstawić do piekarnika na około 40 min. Pod koniec dodać marchew i groszek, piec  jeszcze 10 minut. 
Można podawać z surówką z młodej kapusty, doprawioną cytryną i z kotlecikami z soczewicy i bakłażana. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz