Kalafior jest przepyszny, a młody i surowy ma w sobie fantastyczną kruchość i orzechowy smak. Przepis pozwala w prosty i szybki sposób przygotować zdrową i pyszną przekąskę.
Składniki:
Składniki:
- kilka dużych różyczek młodego kalafiora
- świeży koper
- oliwa z pestek winogron
- sok z połowy małej cytryny
- sól
Różyczki kalafiora myjemy, osuszamy, wkładamy w woreczku do zamrażarki na około 30 min.
Po wyjęciu kalafiora z zamrażarki kroimy go w jak najdrobniejsze kawałki (najlepiej na krajalnicy). Nie jest to łatwe, bo kalafior nie ma zwartej struktury, ale jeśli jest świeży, a na dodatek lekko zmrożony jest to możliwe.
Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy dressing, szatkujemy koperek.
Pokrojone kawałki kalafiora układamy na talerzu, posypujemy według uznania solą morską, polewamy dressingiem, posypujemy koperkiem.
Carpaccio z kalafiora warto przed podaniem schłodzić w lodówce, wtedy jest jeszcze smaczniejsze. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz