Strony

poniedziałek, 7 lipca 2014

Carpaccio z kalafiora

Kalafior jest przepyszny, a młody i surowy ma w sobie fantastyczną kruchość i orzechowy smak. Przepis pozwala w prosty i szybki sposób przygotować zdrową i pyszną przekąskę.


Składniki:

  • kilka dużych różyczek młodego kalafiora
  • świeży koper
  • oliwa z pestek winogron
  • sok z połowy małej cytryny
  • sól


Różyczki kalafiora myjemy, osuszamy, wkładamy w woreczku do zamrażarki na około 30 min.
Po wyjęciu kalafiora z zamrażarki kroimy go  w jak najdrobniejsze kawałki (najlepiej na krajalnicy). Nie jest to  łatwe, bo kalafior nie ma zwartej struktury, ale jeśli jest świeży, a na dodatek lekko zmrożony jest to możliwe. 
Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy dressing, szatkujemy koperek.

 Pokrojone kawałki kalafiora układamy na talerzu, posypujemy według uznania solą morską, polewamy dressingiem, posypujemy koperkiem. 
Carpaccio z kalafiora warto przed podaniem schłodzić w lodówce, wtedy jest jeszcze smaczniejsze. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz