Strony

niedziela, 13 lipca 2014

Konfitura z rabarbaru

 
 Lato w pełni, a w ogrodzie mnóstwo inspiracji. Dzisiaj przepis na pyszną konfiturę z rabarbaru, opcjonalnie można dodać dosłownie kilka jagód borówki amerykańskiej dla wzmocnienia koloru.

Składniki:

  • kg rabarbaru
  • cukier-ilość według uznania

Rabarbar myjemy, delikatnie obieramy z grubszych włókien, kroimy na drobne kawałki.


Pokrojony rabarbar posypujemy częścią cukru, odstawiamy na dwie-trzy godziny, aż puści sok.


Rabarbar wraz z sokiem przekładamy do rondla, zasypujemy pozostałą częścią cukru, smażymy na niewielkim ogniu, aż konfitura będzie miękka i gęsta. Ilość dodanego cukru zależy od naszych upodobań oraz kwasowości rabarbaru. Im rabarbar jest bardziej czerwony, tym jest słodszy, daje też konfiturze ładniejszy kolor. Dla wzmocnienia koloru możemy dodać garść jagód borówki amerykańskiej. Do konfitury z rabarbaru można też dodać niewielką ilość startego imbiru.


Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy, układamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Po otwarciu takiej konfitury zimą - smak lata gwarantowany ;)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz