Strony

piątek, 1 sierpnia 2014

Sałatka z kwiatów cukinii, rukoli i prażonego sezamu




Sezon na cukinię powoli się rozpoczyna, warto spróbować kwiatów tego wspaniałego warzywa, które można nadziewać, smażyć, jeść na surowo. Oczywiście najlepiej używać do tego celu męskich kwiatów cukinii, które są większe i po pewnym czasie obumierają. Z kwiatów żeńskich powstają owoce cukinii.

Dzisiejszy przepis to prosty pomysł na to, jak połączyć delikatny smak kwiatów cukinii z ostrą rukolą i orzechowym sezamem.


Składniki:

  • około 10 sztuk męskich kwiatów cukinii
  • garść rukoli
  • prażony sezam
  • oliwa
  • sok z cytryny


Z kwiatów odciąć końcówki łodyżek, wyjąć słupki i pręciki, kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Przygotować dressing  z oliwy i soku z cytryny- kwasowość według upodobań. Kwiaty cukinii wyłożyć na półmisek, dodać opłukaną garść rukoli, polać dressingiem i posypać uprażonym sezamem.
Na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz